ANDRE AMARO
facebook


Tumblr
photoalbums

AMARO
creative industries

Amaro Creative Industries brings new meaning to the expression 'food for thought', as well as 'thought for food'. Gastronomy, art, design and music come together in the work of Amaro Creative Industries.

Exploration of the unknown, and 'begeisterung' gets translated by Amaro and crew into inspired food, unpredictable concepts and experiences, a unique ceramics collection, and what not.

Andre Amaro, galloping culinairy creative, started up original projects at age 16, laying down the foundations for Amaro Creative Industries. Over the last 26 years, the company developed into a peerless creative monster. Enjoy our ride!

Klik hier voor
Amaro's Youtube channel

amaro creative INDUSTRIES

Inleiding/beschrijving Amaro Industries.

Amaro Creative Industries geeft 'food for thought' nieuwe betekenis net zoals 'thought for food'. Gastronomie, kunst, design en muziek komen samen in het werk van Amaro Creative Industries.

Verkennen van het onbekende en 'begeisterung' vertaalt Amaro met zijn crew naar geïnspireerd eten, onvoorspelbare concepten en ervaringen, een unieke keramiekcollectie en wat al niet meer.

Andre Amaro, stampende culinaire creatief, startte op z'n 16de met originele projecten en legde daarmee de basis voor Amaro Creative Industries. Het bedrijf ontwikkelde zich in 26 jaar tot een creatief monster dat z'n weerga niet kent. Enjoy our ride!

stroomhuis

Artist in Residence - Stroomhuis Eindhoven

In 2001 betrok Amaro het Stroomhuis in Eindhoven en met hem een oneindige zwerm kunstenaars, muziekanten en andere koekenbakkers.
Het gebouw is van origine een transformatorhuis voor de verdeling van stroom maar behelst vandaag de dag meerdere ateliers.

"Een speculaas pers!" piept Andre Amaro vol adrenaline en enthousiasme terwijl hij met fonkelende ogen aan de hendel draait die een massief wiel in beweging brengt.
De nieuwe aanwinst staat op een tafel omringt door ceramiek. Tegels, schalen, flesjes, en jawel: porseleinen speculaasjes.
Als je de ruimte rond kijkt zie je de oven waar alles in gebakken word, talloze nachtkastjes opgestapeld, gevuld met potten glazuur en vier meter hoge kasten die het huis vormen van een rariteitenkabinet waar je minstens een dag in kunt verdwijnen.
Het ceramiek atelier en tevens de woonkamer, wat een plek! Maar slechts een van de vele, minstens net zo bijzondere broedplaatsen in het pand.

Het chocolade atelier is precies zo heerlijk en nog mooier dan het klinkt. Hier worden mallen ontworpen die vervolgens volgegoten worden met chocolade om als object herboren te worden.
Geen 'paashaaspraktijken' maar echte, bijzonder gedetailleerde beeldjes, speelgoed stukken en kunst voorwerpen.

Een zeefdruk werkplaats voor textiel en papier (voor al uw grafische natte dromen), een geluidsstudio, logeer en verblijfsruimten voor ieder die wat moois komt maken en de gigantische kelder waar menig feest al tot chaos is bekroond.
Het houd niet op!
Maar misschien is het aller mooiste aan het Stroomhuis wel, dat het nooit af is.

Klik hier om de Facebook van het Stroomhuis te bekijken.
choco art

Chocaholics

Chocolade is een afrodisiacum. Een wonderlijk goedje voornamelijk bestaande uit cacao, cacaoboter en suiker maar dat ondanks het luttele aantal ingrediënten, de kracht bezit emotie te beïnvloeden. Reden genoeg om op avontuur te gaan.

In het Stroomhuis is het chocolade atelier geboren. Door een combinatie van de juiste mensen en nachtelijke, creatieve escapades werden de eerste choco beelden in het leven geroepen.
Maar wat is dat nou eigenlijk, een Chocolade atelier?
Heerlijk! Niets meer en zeker niets minder. Maar in tegenstelling tot de gemiddelde 'koetjesreep' in jouw keukenla zijn deze, door creatieve fantasten gecreëerde, stukken ook heerlijk voor het oog.
Een ouderwetse spel controller, het porseleinen poezen beeldje op je oma's schouw, een hand granaat, menselijke lichaamsdelen, dierlijke lichaamsdelen, een twee meter hoge Guadalupe met kind (de Mexicaanse verschijning van Maria) en een LP die zowaar, ondanks zijn chocolade gedaante, echt geluid produceert. Allen maken zij deel uit van de collectie, in silicone gegoten, chocolade kunstwerken.

Sigmund Freud wijdde zijn leven aan de theorie dat ieder mens lijdt aan chronisch ongeluk.
De Delfts blauwe tegel "een beeld zegt meer dan duizend woorden" is benevens toepasbaar op smaak, waarmee deze korte introductie het atelier nooit de ervaring recht aan zal doen.
Echter als hij nog leefde zou het wellicht, in de geest van eerlijk zullen wij alles delen, hem goed doen om onze Sigmund uit te nodigen in de wondere wereld van het Chocolade atelier, voor een kleine herziening jegens zijn theorie.


silkscreen

Zeefdrukkerij/grafische werkplaats

Zestien jaar en vers in Nederland was Andre Amaro toen hij een zeefdruktafel vond bij het grofvuil.
Zonder benul van de functie die het voorwerp bezat, nam hij het mee naar huis waar hem door vrienden werd verteld dat het diende om textiel en papier te bedrukken. 'Dat is cool!' dacht hij, waarmee hij zijn eerste stap nam in wereld van de grafische kunsten.

Door de jaren heen werd hij desgelijks gegrepen door fotografie, lithografie, houtsnijwerk en etsen dat hij allen een plekje gaf onder de naam Grafische Ongehoorzaamheid.
Een collectief met Amaro als aanvoerder, gedreven door bezieling.

Dezer dagen heeft Amaro zijn grafische drift een plaats in onderanderen een mobiele zeefdruk werkplaats voor kinderen, een zeefdruk atelier in zijn Stroomhuis voor t-shirts en posters en op de borden waar ieder van eet.ketelhuis EINDHOVEN

Ketelhuis Eindhoven

Amaro heeft zich aanvankelijk nooit willen binden aan een plek doormiddel van een permanent restaurant.
Vaste lasten, dagen, openingstijden en gezichten. Het zou hem beperken in zijn vrijheid de wereld te ontdekken en zijn hersentornado's te botvieren.

Toen kwam hij Joep Brekelmans tegen. Joep werkte destijds bij een pop-up restaurant waar hij Amaro's aandacht stal wat uitliep op een huwelijksaanzoek. Weliswaar op zakelijk gebied maar het kwam neer op de boodschap dat hij fan was van Joep zijn stijl en of hij een restaurant met hem wilde beginnen.
Dit samenwerkingsverband creëerde de magistrale combinatie tussen Amaro's losbandige maar gepassioneerde 'brainfarts' en de culinaire perfectie van Joep.
Als we het hebben over perfectie refereer ik niet naar picasso-achtige saus decoraties maar naar smaak. Pure 'no nonsense' gerechten die de eer behouden aan de mooie producten.

Als je een dezer dagen het Ketelhuis binnen stapt is het altijd een verassing wat je aantreft.
Het menu verandert dagelijks uit pure noodzaak wegens handenarbeid: de koteletten op je bord zullen hoogstpersoonlijk door de chef die dag uitgebeend zijn en de groenten die gisteren nog de show stalen zijn vandaag misschien wel vervangen omdat de tuin van de leverancier gewoonweg leeg was.
Het kan je ook zo maar overkomen dat je binnen loopt op een van de huiskamer concerten van het Ketelhuis. Op de eerste verdieping van het pand vind je een hoge industriële hal bekleed met keuken, lange houten tafels, gezellig zithoeken en een warmte bron in de vorm van een twee bij twee meter omklede haard. Hier worden bevriende muziekanten, met een vermogen dat voorbij kippenvel rijkt, uitgenodigd te komen spelen binnen de muren van het pand dat tegenwoordig gezelligheid hetzelve beduid.
Om nog maar te zwijgen over de Rooftop Farm inclusief bebossing en bijenkasten om de imker in uit te hangen.

Klik hier om de Facebook van het Ketelhuis te bekijken.music

Oefenruimte/geluidstudio

Een van Amaro's grootste drijfveren, de rode draad door het verhaal, is altijd muziek geweest.
Hij zat in bandjes, heeft een muziekwinkeltje gehad, een concertzaal en zijn -het woord tenietdoende- cateringsschap ontstond door met bevriende bandjes mee te toeren en aldaar voor een goed verhaal en lekker eten te zorgen.

Hoewel het Stroomhuis meerdere atelier behelst, staat zij bekend om haar feesten met live muziek dan wel eigenzinnige producers. En ook het Ketelhuis (restaurant) staat propvol geprogrammeerd met optredens door muzikanten van allerlei.

Nu staan we aan de rand van een nieuw avontuur. The Kitchenrecordings.
In het Stroomhuis in Eindhoven zullen nieuwe muzikale streken geschieden.
Hierbij krijgt de muzikant toegang tot een geluidsstudio, een prachtige oefenruimte, verblijfruimte, een kok en iemand die een zeefdruktafel hanteren kan, voor de platenhoes en eventuele merchandise. De LP word ter plaatse geperst om als uniek de wereld in te treden.


olive farm CATALUNYA

Olijvenboerderij in El Perejo, Catalunya

Waarom elk jaar wekenlang het lichaam afpeigeren om verse olijven te plukken? Waarom elk jaar een enorme baal olijven naar de olijvenperserij vervoeren en deze laten persen tot olijfolie? Terwijl je in Nederland op elke hoek prima olijfolie kunt kopen voor een appel en een ei. Omdat het kan! En omdat een eigen olijf een fijne olijf is.
Op een uur rijden van Barcelona, halfuur rijden van vliegveld Reus heeft Amaro Creative Industries 2 hectare olijfbomen omringt door rozemarijn, tijm, amandelen en vijgen. Op het terrein staat een klein eenvoudig huisje met een open haard, maar met uitzicht op Middellandse zee en de delta van de Ebro rivier. In een hoek staan 12 bijenkasten. Daar wordt onze honing geproduceerd. Die tijm, de olijfolie, de honing. We nemen het allemaal mee naar onze keuken.ghostvillage SPAIN

Spookdorp Asturias in Spanje

Het dorpje bestond vroeger uit zeker 7 huizen en een watermolen met smederij waar spijkers gemaakt werden. Na de Spaanse burgeroorlog trokken de mensen naar de steden en kwam het dorp leeg te staan. Van de meeste huizen staan nog slechts wat leistenen, door planten en struiken overwoekerde muurtjes overeind. Het aquaduct zorgde voor de watertoevoer van de dam (nu waterval) naar de molen.

In 2001 kocht Andre Amaro de grond bij de oevers met de bouwvallen erop. Jaren later heeft hij het dorpje verdeeld onder zijn acht meest dierbare vrienden. Hiermee geeft hij een stukje vrijheid in de vorm van wat grond op een van de mooiere plekjes des aarde.
Zo kunnen zij hier altijd terecht om te werken aan de wederopbouw van een paradijsje.


artist in residence

Artist in Residence - Stroomhuis Eindhoven

Dagelijks gebeurt het dat bevriende kunstenaars op basis van zoete inval aanschuiven om iets te maken. Tekenaars, ceramisten, grafische kunstenaars, noem het maar op.
Het is altijd een van de kenmerken geweest van Amaro Creative Industries om eigen krachten te bundelen met mensen wiens specialiteit een andere vorm behelst om samen sterk te staan.


Nu is het tijd voor een nieuw project. Het Stroomhuis in Eindhoven bied een plek aan kunstenaars om te creëren, vorm te geven en tijdelijk te wonen. Alles met gesloten portemonnee en ongesubsidieerd. Het enige wat er voor terug gevraagd word is een expositie of een inhoudelijke bijdragen voor op festivals.
Op deze manier behelst het Stroomhuis leven en zal het altijd een plek voor inspiratie zijn.

Klik hier om de Facebook van het Stroomhuis te bekijken. Komt dat maken, Komt dat zien!
porcelain WEBSHOP

Welkom in onze Amaro webshop

De collectie 'Drop by drop' is de keramiek-kunst, ontsproten aan het brein van Amaro en Nanda. In de late uurtjes, medio 2012, werd het duidelijk hoe ver je kunt gaan met emmers klei en gips. Een bonte verzameling keramiek werd ontworpen, gebakken, kapot gegooit en weder geboren.
Het Stroomhuis werd langzaamaan overgenomen door al het moois, waar nu een heuse keramiek- en porseleinatelier is gevestigd. Alle producten worden daar ontworpen en aan onze kwaliteitseisen onderworpen. Een aantal producten gaan, na ontwerp, naar een fabriek in Portugal, gerund door een familie keramiekaanbidders.
De collectie word regelmatig uitgebreid, dus wees er als de kippen bij, limited edtions!
Maar we bieden niet alleen keramiek, ook authentieke Portugese dekens en steenovens, geïmporteerd door de familie van Amaro. En natuurlijk het kookboek 'Dit is geen kookboek', is hier te bestellen.

Doorgaan naar amarowebshop.nl


charity

Goed doen

Toen orkaan Katrina in 2005 New Orleans trotseerde was de keuze snel gemaakt. Amaro boekte de eerste en beste vlucht richting het rampgebied in de hoop dar iets te kunnen betekenen voor de mensen. Dit uitte zich aldaar in het koken van kilo's en kilo's paella voor de locale bevolking.
Later is hier ook de mobiele constructie 'Katrina' uit voort gekomen, gebaseerd op de half overeind gebleven houten kerkjes uit het gebied (zie Mobile Achitecture).


In New York staat deze globetrotter de gaarkeukens van de dakloze centra te rocken om dat ook hij weet dat alle 'kleine' beetjes helpen.
En wie uit Eindhoven komt of vaker in contact staat met Amaro Creative Industries weet dat er Jaarlijks een dakloze diner met kerst georganiseerd word in de Katharina kerk.

Hoewel het bedrijf op zichzelf uitstekend loopt en het werk de spuigaten uitkomt, blijft het altijd een droom om belangeloos klaar te blijven staan voor de mensen op deze aardkorst die het net wat minder getroffen hebben.


chillhouse PORTUGAL

Studio Family House Palmela, Portugal

Op 30 minuten rijden van zowel het centrum van Lissabon als het gelijknamige vliegveld ligt Palmela. Boven op een berg uitkijkend over de zee grensend aan Setubal.
Dit is het dorpje waar Andre Amaro opgevoed werd met gepekelde stokvis en verse olijfolie.

Gebruiksaanwijzing: Boek een ticket naar Lissabon.
Hier word je opgehaald door mijn stiefvader, hij rijdt je naar Palmela. Daar staat het huis van mijn oma, (ondertussen overleden maar ik heb nooit iemand mogen ontmoeten die meer liefde kon geven dan zij en dat voel je nog steeds binnen de muren).
Doe de deur open, gooi je tas in een hoek, steek de houtkachel in de hottub (onder de citroenboom) aan en trek een fles wijn open.

Dit is de beschrijving die je ontvangt wanneer je uitgenodigd word in Atelier Palmela.
De voorwaarde is simpel: Dit kunt het niet huren, je moet het verdienen!
En zo zit, het hele jaar door, het huisje vol goede vrienden en kennissen die komen schilderen, schrijven en muziek maken.pop up RESTAURANT

Pop-up restaurants and workshops

Blote voeten op het gras, de geur van knoflook vers gesmoord in olijfolie, neuriënd op de zwoele klanken van een onverstaanbaar en naar witte stranden klinkend muziekje.
Als je even tijd maakt om je los te rukken van het vluchtige buiten leven en je waagt plaats te nemen op het terras van Amaro op een festival, voel je vakantie.

Talloze evenementen heeft de mobiele keuken al getrotseerd.
De huisprincipes van het restaurant zijn simpel: Er word hier lekker gekookt zonder prestigieuze onzin, de ingrediënten zijn goed en bij voorkeur zelf verworven (denk aan olijfolie, zeezout, kaas en jawel: de eerste biefstukken zijn de keuken al uit) en iedereen heeft meerdere kwaliteiten.
Zo zal je wellicht eens de chef tegenkomen achter de draaitafel of de afwasser op piano en zonder het door te hebben word jou pasta algio e olio bereid voor het meisje dat gister nog de kassa bediende.
Het is een bedrijf dat van pareltjes aan mekaar hangt met niemand die zich verveelt.
Dat merk je aan de sfeer als je in de zon zit, achterover gezakt met een wijntje en een volle buik, toe te kijkend hoe verderop alweer de volgende pan gamba's op het vuur staat te sissen.


Amaro mag dan zijn eerste stapjes in het Portugese wijn gebergte hebben gezet, hij is nergens meer thuis dan in het land met de meeste festivals per vierkante meter.


dit is geen kookboek

Amaro gebundeld

"De achtergrondverhalen nemen de voorgrond en de recepten lijden hier onder" schreef een lezer.
Precies, 'Dit is geen kookboek'.

Als je wel eens in contact bent gekomen met een van Amaro's vele projecten: Diners, festival restaurants, fashionshows, mobile zeefdruk atelier en nog veel meer, weet je dat alles om de sfeer draait.
Dit boek word met liefde gedragen door zeer gekoesterde herinneringen, aangevuld met culinaire uitspattingen.

Het boek was binnen enkele maanden uitverkocht in de winkels en met het uitzicht op totale leegverkoop heeft Amaro de laatste partij zelf opgekocht. Om uit te delen aan geliefde naasten en familie (bloed of per vriendschap).
Met de intocht van deze nieuwe site mogen we jullie twee goede berichten verkondigen.
Ten eerste zijn er nog een aantal boeken, uit eigen collectie, te verkrijgen per webshop.
Ten tweede (tromroffel) is er een nieuw boek in aantocht.
Per oktober 2014 zullen onze vrienden van Lecturis de nieuwste en eerste druk van de vervolgende avonturen presenteren. Hou je vast, hier kom ik.mobile architecture

Mobiele Architektuur AKA Brandwacht

Onze Projekten hebben we het liefst op wielen, het fijnst is als dat deel van de wereld die jij fijn vindt mobiel is...
of het nou gaat om een mobiele zeefdrukkerijtje, bakkerij, houtwerkplaats, smederij, biosoop of theaterzaal...het maakt niet uit...wielen eronder zeggen wij! zodat we kunnen laten zien wat wij doen in amsterdam , berlijn, new york , palmela...
Met Brandwacht theatertenten zijn we een groots avontuur aangegaan enkele jaren geleden en hebben we samen een kerk gebouwd , die kerk dient als restaurant of als theaterzaal of als concertzaal, de kerk heet katrina. geïnspireerd op een kerk uit New Orleans. winter 2012 hebben we de opvolger van de kerk gebouwd The Barn, onder leiding van ontwerper Ernst Sluimer hebben wij samen met de brandwachtcrew in soest , onze hopeloze rock-'n-roll koks uit eindhoven en amaro's familie in portugal de barn gebouwd. winter 2013 is een trailer van the barn gestolen met de helft van de kontruktie erin, 100.000,00 onverzekerde schade. doordat we een aantal grote giften ontvingen waren wij in staat the barn weer te bouwen EN dankzij de brandwachtploeg die wederom opstond.


Met deze ateliercontainers, tenten en werkplaatstrucks kunnen we stukken van festivals inrichten en andere evenementen.contact

Amaro Creative Industries

Andre Amaro Office and Restaurant

Ketelhuisplein 1
5617AE Eindhoven
general mail: office@amaro.nl


Headquarters & Studios

Eindje 1
5611ZW Eindhoven
The Neverlands


www.amaro.nl
www.ketelhuis.com